SKA 10 — EŞİTSİZLİKLERİN AZALTILMASI
ecoDrone’larla atışı gerçekleştirilen tohum topları; öncelikli olarak kırsal alanlarla yaşamını sürdüren, ekonomik ve sosyolojik açıdan iklim krizinden olumsuz etkilenen kadınlarla üretilir.
ecording; küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir, inovatif ve teknolojik çözümler geliştiren sosyal girişimdir. 2017’de temelleri atılan ecording, kelebek etkisi ile değişimin ve etkinin oluşturabileceği çözümleri, yenilikçi teknolojiler ile insanlığa ulaştırmayı ve teknolojinin gücünü kullanarak dünyadaki iklim krizi mücadelesine destek vermeyi amaçlar.
Yaşamımızda her şey doğaya ve doğanın parametrelerine bağlıdır. Doğadan öğrenerek ve ilham alarak geliştirdiğimiz her çözüm, insanlığın doğayla uyumlu bir yaşam tarzı benimsemesine katkı sunmak ve yine “doğaya göre” etki, fayda, teknoloji, deneyim üretmek için vardır. ecording ismini tam da buradan alır.
“ecording to” kelime anlamı, İngilizce “according to- (-e göre) edatından türemektedir. Türkçe’ye ise “doğaya göre” olarak çevrilmektedir.
ecoDrone’larla atışı gerçekleştirilen tohum topları; öncelikli olarak kırsal alanlarla yaşamını sürdüren, ekonomik ve sosyolojik açıdan iklim krizinden olumsuz etkilenen kadınlarla üretilir.
ecoDrone’larla atışı gerçekleştirilen tohum topları; öncelikli olarak kırsal alanlarla yaşamını sürdüren, ekonomik ve sosyolojik açıdan iklim krizinden olumsuz etkilenen kadınlarla üretilir. Söz konusu çalışmalarla ecording, küresel iklim krizinden kaynaklanan ekonomik eşitsizliklerin azaltılmasına destek olma motivasyonuyla, kırsalda yaşayan kadınlar için sürdürülebilir bir gelir kaynağı oluşturmayı hedefler.
Geliştirilen her teknolojik çözüm, birey ve tüzel paydaşların doğaya karşı sorumluluklarının farkına varmaları ve doğayla uyumlu bir yaşam benimsemelerine katkıda bulunur.
Geliştirilen her teknolojik çözüm, birey ve tüzel paydaşların doğaya karşı sorumluluklarının farkına varmaları ve doğayla uyumlu bir yaşam benimsemelerine katkıda bulunur. ecoDrone işaretli her ürün/hizmet/işlem için tohum topu atışı gerçekleştirmek, bir iş modeli olmanın yanı sıra insanlara uzaktan doğaya dokunabildikleri ve küresel iklim krizine karşı harekete geçtikleri bir deneyim sunar. ecoNow ise bireyler ve kurumların dönüşümünü desteklerken, insanların sürdürülülebilir yaşam alışkanlıklarını benimsemelerine yardımcı olur.
Vizyon ve misyonunun yanı sıra geliştirdiği her teknolojik çözüm ve iş modeliyle ecording, iklim değişikliği ve etkileri ile mücadeleyi kuruluş amacı olarak benimser.
Vizyon ve misyonunun yanı sıra geliştirdiği her teknolojik çözüm ve iş modeliyle ecording, iklim değişikliği ve etkileri ile mücadeleyi kuruluş amacı olarak benimser. ecording’in temel amacı iklim krizine karşı sürdürülebilir, inovatif ve teknolojik çözümler geliştirmektir. Bu kapsamda ecoDrone’lar ormanlaştırma ve biyoçeşitlilik çalışmalarına, ecoNow ise karbon salımının azaltılmasına hizmet eder. ecording, 2030’a kadar 5 farklı kıtada 7 farklı teknoloji ürünüyle iklim krizine karşı mücadelesini güçlendirmeyi hedefler.
İnsansız hava araçları ecoDrone’lar ulaşılması zor alanlara tohum topu atışları gerçekleştirerek, ormanlaştırma çalışmalarına ve biyoçeşitliliğin artırılmasına hizmet eder.
İnsansız hava araçları ecoDrone’lar ulaşılması zor alanlara tohum topu atışları gerçekleştirerek, ormanlaştırma çalışmalarına ve biyoçeşitliliğin artırılmasına hizmet eder. Orman varlığının artması çölleşme ve kuraklığa karşı bir çözüm olmanın yanı sıra biyoçeşitliliğin artması ve mevcut ekosistemlerin korunmasına olanak tanır.
ecording; sivil toplum, üniversiteler, kamu ve özel sektörle partnerlikler yaparak, tüm insanlığın problemi olan küresel iklim kriziyle mücadele için ortaklıklar gerçekleştirir.
ecording; sivil toplum, üniversiteler, kamu ve özel sektörle partnerlikler yaparak, tüm insanlığın problemi olan küresel iklim kriziyle mücadele için ortaklıklar gerçekleştirir. Geliştirilen teknolojilerin iyileştirilmesi, ormanlaştırma ve biyoçeşitliliğin artırılmasında teknolojinin gücünü kullanarak ihtiyaçlara yanıt verilmesi gibi konularda, kamu kurumları ile üniversitelerin bilgi ve uzmanlığından faydalanılır. Finansal sürdürülebilirliği ise marka ve kurumlarla partnerlikler yaparak sürdürülebilir kılan ecording, çok paydaşlı ortaklıklarla sürdürülebilir kalkınma amaçlarına hizmet eder.
ecording, GreenTech alanında çalışan şirketlerin parçası olduğu ve uluslararası bir komünite olan GreenTech Alliance üyesidir.
GREENTECH ALLIANCE
ecording; 2019 yılında 160 sosyal girişim arasından imece 3. destek programına seçilen 3 girişimden biri olmuştur.
IMECE
ecording; İstanbul Kalkınma Ajansı, TC Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Startup100 partnerliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin en başarılı 100 girişiminin seçildiği “Corporate & Startup Day” dahilinde Türkiye’nin en başarılı 24. girişimi seçilmiştir.
STARTUP100
ecording; 10.400 girişimin katıldığı, İTÜ Arıteknokent tarafından düzenlenen Türkiye’nin en büyük girişim yarışması Big Bang Start-Up Challenge 2019 Final Sahnesi’nde yer almıştır.
BIG BANG START-UP CHALLENGE
ecording, 2021 yılında İş Bankası ve Kolektif House ana partnerliğinde yürütülen Workup girişim hızlandırma programına seçilen 8 girişimden biri olmuştur.
WORKUP
ecording, 2021 yılında Vogue Türkiye tarafından yılın doğa dostu girişimi seçilmiştir.
VOGUE TÜRKİYE
ecording; 23 ülkeden 130 başvurunun bulunduğu Hackquarters HSBC Sürdürülebilir Büyüme Programı’na seçilen 5 girişimden biri olmuştur.
HACKQUARTERS
ecording; Endeavor Türkiye’nin Akbank iş birliğiyle düzenlediği StartUpCampus Programı’nın 3. dönemine seçilen 13 girişimden biri olmuştur.
ENDEAVOR
ecording Sürdürülebilir İş Ödülleri 2020’de “Yılın Startup’ı” ödülüne layık görülmüştür.
SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ ÖDÜLLERİ
ecording kurucusu Mert Karslıoğlu, Fortune Türkiye 2020 ve 2021 yılı 40 Yaş Altı 40 listesinde yer almıştır.
FORTUNE TÜRKİYE
ecording, ecoDrone ürünü ile Türkiye’nin en prestijli çevre projelerine verilen Sabri Ülker Çevre Ödülü’nün sahibi olmuştur.
SABRİ ÜLKER ÇEVRE ÖDÜLÜ
ecording; yüksek etkili girişimlerin yerel, ulusal ve küresel sorunlara getirdikleri çözümleri ölçeklendirme odağındaki Accelerate2030’un global etabına seçilerek Türkiye’yi uluslararası arenada temsil etmiştir.
ACCELERATE2030
ecording; 290 global aday arasından WSA TOP 40’a seçilen global etki girişimlerinden biri olmuştur.
WSA
ecording; UNDP ve Impact Hub iş birliği ile düzenlenen Accelerate2030 programının global etabında desteklenen 15 sosyal girişimden biri olmuştur.
UNDP & IMPACT HUB
ecording; Avrupa Kalkınma Bankası Sosyal Uyum Yarışmasında global ölçekte finale kalan 7 sosyal girişimden biri olmuştur.
AVRUPA KALKINMA BANKASI
Partnerimiz olarak doğaya dokunun ve müşterileriniz ile bağınızı artırarak küresel iklim krizine karşı birlikte mücadele edin.
Destekçilerimiz ve iş ortaklarımız yanımızda olarak etkimizi artırmamıza destek oldu.
ecording; küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir ve inovatif çevre teknolojileri geliştiren bir sosyal girişimdir.
2017’de temelleri atılan ecording, kelebek etkisi ile değişimin ve etkinin oluşturabileceği çözümleri, yenilikçi teknolojiler ile insanlığa ulaştırmayı ve teknolojinin gücünü kullanarak dünyadaki iklim krizi mücadelesine destek vermeyi amaçlar.
Johan Rockström ve Will Steffen’in öncülük ettiği bir grup akademisyen, “Gezegenin Sınırları: İnsanlık İçin Güvenli Alanı Araştırmak” isimli bir bilimsel makale yayımladı. Makale çerçevesinde, iklim krizinde 9 kritik eşikten söz edildi.
Bunlar; iklim değişikliği (karbon salımı ve buzulların erimesi), ormansızlaşma ve arazi sistemi değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı, tatlı su tüketimi ve döngüsü, azot ve fosfor döngüsü (besin üretimi), okyanus asitlenmesi, kimyasal kirlilik, atmosferdeki aerosoller ve stratosferik ozon incelmesi.
Makaleye göre; 9 kritik eşiğin aşılması, büyük ölçekli ve geri döndürülemez çevresel değişiklikler oluşturma riskini beraberinde getiriyor. Üstelik bir eşiğin aşılması, domino etkisiyle sistemin diğer parçalarının da kritik eşiği geçme ihtimallerini artırabilir.
2022’ye kadar geldiğimiz noktada bahsi geçen 9 eşikten 4’ünü aştık. Bunlar; iklim değişikliği (buzulların erimesi ve karbon salımı), ormansızlaşma, biyoçeşitlilik, azot ve fosfor döngüsü (besinler). Tatlı su döngüsüyle birlikte, dünyada istikrarı düzenleyen ve hayatta kalmamızı sağlayan bu 5 eşik yaşamımız için kritik, neyse ki tatlı su döngüsünde henüz kritik eşikte değiliz ancak çok yakınız!
Yalınlaştırılmış bu bilimsel model ile “İklim krizi ile mücadeleye nereden başlayacağız?” sorusunun yanıtını bulmuş olduk. 2030 ve 2050 hedeflerimizi, bilim insanlarının pozitivist araştırmalarına dayanarak belirledik. İklim krizine karşı mücadelemizi bu 9 kritik eşik çerçevesinde ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile uyumlu olarak; sürdürülebilir, inovatif ve teknolojik çözümler geliştirme misyonuyla sürdürüyoruz.
2018 yılında ormansızlaşma ve biyoçeşitlilik kaybını önlemek amacıyla ecoDrone’ları geliştirmeye başladık. Geliştirdiğimiz insansız hava araçları olan ecoDrone’larla, öncelikli ulaşılması zor alanlara tohum topu atışları gerçekleştirerek, dünyada yapılan ormanlaştırma ve biyoçeşitlilik çalışmalarına teknolojiyi kullanarak destek vermeyi amaçladık.
2021 yılında karbon salımının azaltılması konusuna yoğunlaştık ve ecoNow’ı geliştirdik. ecoNow’da Dünya yararına görevlerle, insanların günlük hayatlarında uygulayabilecekleri çevreye duyarlı faaliyetlerin ödüllendirme sistemiyle birlikte alışkanlık haline dönüşmesini sağlamayı amaç edindik. Bireysel olarak yılda sadece %1’lik bir karbon ayak izi azaltımıyla dahi yaratacağımız muazzam değişimi insanlara göstermek, eylemlerimizle aslında çözümün bizde olduğunu sunma fikri temel motivasyonumuz oldu.
ecoDrone’larla başlayan ve ecoNow ile devam eden iklim krizi mücadelemizi 2030 yılına kadar gezegenimizin sınırlarını oluşturan kritik eşikler çerçevesinde 4 geliştireceğimiz alternatif teknolojiler ile destekleyeceğiz. 2030’dan 2050’ye kadar da tüm paydaşlarımızla birlikte dünyamızın iklim krizinden kaynaklı hasarlarını onarmakta kararlıyız.
Sıkça sorulan soruları sizler için derledik.