ecoDrone; ecording tarafından geliştirilen ve ağaçlandırılması gereken ulaşılması zor alanlara havadan tohum topu atışları gerçekleştiren insansız hava araçlarıdır.
Tohum topları, tohumların çimlenme ihtimallerini iyileştirmek ve hızlandırmak için; kil, toz gübre, çeşitli mineraller ve çalışma yapılacak türün doğal çimlenme bölgesinden alınan orman toprağı ile özel olarak hazırlanan karışımla tohumların kaplanmasının ve belirli sıkma oranlarında misket büyüklüğünde toplar haline getirilmesinin bir sonucudur.
Tohumların söz konusu şekilde etraflarının kaplanması sayesinde; soğuk, aşırı sıcak, rüzgar, orman canlılarının tohumu yemesi gibi şartlardan minimum maliyetle korunmaları sağlanmaktadır. Ayrıca tohumun çimlenebilmesi için sıcaklık ve nem açısından, dış ortam koşullarından bağımsız olarak kendi içerisinde uygun bir ortam yaratmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan çalışmalarda, kuş zararlarının karaçam türünde çimlenmeye karşı %42 gibi yüksek oranlarda olumsuz etkileri olduğu deneysel olarak tespit edilmiştir.
İklim krizinden kaynaklı gelir eşitsizliği yaşayan gruplardan biri de kırsal bölgelerde yaşayan insanlardır. Geçim kaynakları çoğunlukla tarım ve hayvancılık olan bu kesim, küresel iklim krizinden doğrudan etkilendiği için gelir eşitsizliği ile de karşı karşıya kalmaktadır. Ekim sahalarımıza yakın bölgelerde yaşayan ve iklim krizi nedeni ile gelir eşitsizliğine maruz kalan kadınlara, tohum toplarının üretimi için ecording tarafından özel olarak geliştirilen materyallerin eğitimleri veriliyor ve söz konusu kadınlar ile tohum toplarının üretimi gerçekleştiriliyor. Ardından üretilen tohum toplarının söz konusu kadınlardan satın alınması ile birlikte Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sahalarda ekim operasyonları gerçekleştiriliyor. Böylelikle ecording, küresel iklim krizinden olumsuz etkilenen kadınların ek gelir elde etmesine katkıda bulunuyor ve iklim krizine karşı kadınlar ile birlikte doğrudan mücadele ediyor.
Yaklaşık 2018 yılında başlatılan ve Orman Genel Müdürlüğü, İç Anadolu Tohum Enstitüsü ve Artvin Çoruh Üniversitesi destekleri ile yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda, bugüne kadar 5 farklı sahada atışı gerçekleştirilen 6 farklı tohum türü için ortalama %36 oranında çimlenme gözlemlenmiştir. Söz konusu çimlenme oranları; çalışma sahası, kullanılan tohum türü ve ekim zamanı gibi faktörlere göre değişiklik göstermekte olup, minimum %9, maksimum %62 oranları arasında seyretmektedir. Verimliliklerin Ar-Ge çalışmaları ile günden güne artırılması üzerine çalışmalar sürdürülmektedir.
Ekim çalışması yapılan sahalar, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırmaya uygun alanlar olarak Ar-Ge amacıyla tahsis edilmektedir. Ülkemizdeki tüm ağaçlandırma sahaları Orman Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir ve uygunlukları yine Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir. Her bir saha için belirlenen ve sağlanması kanunen zorunlu minimum bir başarı oranı bulunmaktadır. ecording’in Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştirdiği türlere ve bölgelere buradan ulaşabilirsiniz.