İklim krizinin artan etkileri nedeniyle orman ekosistemlerinin; karbon tutma, biyoçeşitlilik kaybının azaltılması ve gezegendeki sıcaklık artışının önüne geçilmesi gibi konularındaki kilit rolü nedeni ile önemleri daha da artmıştır. ecording, bu sonuçlar doğrultusunda geliştirdiği teknolojilerle bireylerin ve kurumların iklim krizine karşı pozitif ve doğrudan mücadele edebileceği çözümler sunmaktadır ve daha yaşanabilir bir dünyayı hedeflemektedir.
ecording, geliştirdiği insansız hava araçları ve yazılım teknolojileri üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. ecoDrone; ekibimiz tarafından geliştirilen ve doğrudan ekim yöntemi ile ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan insansız hava aracıdır. ecordingApp ise; dünyanın ve çevrenin yararına verilen görevlerin tamamlanması ile edinilen puanlarla, anlaşmalı markalardan ödüller kazandıran bir mobil uygulamadır.
Kısa vadeli hedefimiz; iş birliklerimizi arttırarak yaptığımız çalışmalarla her sektörden şirket ve kurum ile entegre olarak dünyayı ağaçlandırma çalışmalarına hız kesmeden devam etmektir. 2030 yılına kadar 1 Milyar tohum topu atışı hedefimiz ile Türkiye’deki ve dünyadaki karbon ayak izini azaltmayı aynı zamanda çevre bilinci ve çevre teknolojileri konularında öncü kurumlardan biri olmayı hedeflemekteyiz. Bunun yanı sıra şubat 2021’de açtığımız Hollanda ofisimiz ile de Türkiye’de başlayan bu süreci dünya genelinde geliştirmeyi hedeflemekteyiz.
İklim krizinden kaynaklı gelir eşitsizliği yaşayan gruplardan biri de kırsal bölgelerde yaşayan insanlardır. Geçim kaynakları çoğunlukla tarım ve hayvancılık olan bu kesim, küresel iklim krizinden doğrudan etkilendiği için gelir eşitsizliği ile de karşı karşıya kalmaktadır. Ekim sahalarımıza yakın bölgelerde yaşayan ve iklim krizi nedeni ile gelir eşitsizliğine maruz kalan kadınlara, tohum toplarının üretimi için ecording tarafından özel olarak geliştirilen materyallerin eğitimleri veriliyor ve söz konusu kadınlar ile tohum toplarının üretimi gerçekleştiriliyor. Ardından üretilen tohum toplarının söz konusu kadınlardan satın alınması ile birlikte Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen sahalarda ekim operasyonları gerçekleştiriliyor. Böylelikle ecording, küresel iklim krizinden olumsuz etkilenen kadınların ek gelir elde etmesine katkıda bulunuyor ve iklim krizine karşı kadınlar ile birlikte doğrudan mücadele ediyor.
Yaklaşık 2018 yılında başlatılan ve Orman Genel Müdürlüğü, İç Anadolu Tohum Enstitüsü ve Artvin Çoruh Üniversitesi destekleri ile yürütülen Ar-Ge çalışmaları sonucunda, bugüne kadar 5 farklı sahada atışı gerçekleştirilen 6 farklı tohum türü için ortalama %36 oranında çimlenme gözlemlenmiştir. Söz konusu çimlenme oranları; çalışma sahası, kullanılan tohum türü ve ekim zamanı gibi faktörlere göre değişiklik göstermekte olup, minimum %9, maksimum %62 oranları arasında seyretmektedir. Verimliliklerin Ar-Ge çalışmaları ile günden güne artırılması üzerine çalışmalar sürdürülmektedir.
Satın alınan her bir ürün ve hizmet doğada bir tohum topuna dönüşüyor. Örneğin, satın aldığınız bir üründe ecoDrone simgesi gördüğünüzde, o ürün satışı için ecoDrone ile bir tohum topu atışı gerçekleştirildiğini anlıyorsunuz. Ayrıca ürünlerin üzerine yerleştirilen QR kodu okutmanızla birlikte tohum topunun ne zaman, nerede, hangi türde atıldığı gibi detaylı bilgilere ulaşabiliyor ve alandan en güncel fotoğrafları görüntüleyebiliyorsunuz. Bu iş modeli ile; uzun vadede bireylerin ve markaların doğada yarattığı etkiyi görmelerini ve farkında olmalarını sağlamak için çalışmaktayız.